Project Description

Anna Blasiak

LitVest 2019

25-28 Septembrie 2019

Artist Profile

Anna Blasiak

25-28 Septembrie 2019

Anna Blasiak este poetă, traducătoare, jurnalistă și coordonatoare a European Literature Network. A studiat istoria artei la Varșovia, cinematogra¬fia la Cracovia și politica și managementul artelor la Londra.

A tradus peste patruzeci de cărți din engleză în poloneză, în spe­cial literatură pentru copii, iar din poloneză în engleză proză (Mariusz Czubaj, Wioletta Grzegorzewska, Jan Krasnowolski, Kaja Malanowska, Daniel Odija, Mirka Szychowiak, Irit Amiel) și poezie (Maria Jastrzębska, Mary O’Donnell, Nessa O’Mahony, Vesna Goldsworthy, Martina Evans), cu numele Anna Hyde.

În afară de traduceri, textele sale au fost publicate în antologia anuală de proză scurtă Best European Fiction (2015) și în revistele literare de limbă engleză: „Asymptote”, „B O D Y Literature”, „Modern Poetry in Translation”, „York Literary Review” ș.a.

Scrie poezie în poloneză și în engleză, iar volumul său de debut ur­mează să apară în 2020. Anna Blasiak a lucrat în muzee și la un post de radio, coordonează reviste, scrie despre artă, film și teatru. Este una dintre editoarele revistei „The Riveter” și a paginii de internet „Babiniec Literacki”, dedicată poeziei scrise de femei.

A tradus, în 2019, împreună cu Marta Dziurosz, Renia’s Diary, o carte eve­niment, scrisă de Renia Spiegel, redescoperită, după șaptezeci de ani, considerată o lucrare clasică a literaturii Holocaustului, comparabilă cu Jurnalul Annei Frank. Tot în 2019, artistul fotograf Lisa Kalloo a realizat o expoziție de fotografie, cu imagini inspirate din poezia Annei Blasiak, intitulată To and Fro.

Trăiește în Ramsgate, Marea Britanie.

Litvest 2019

Album foto